Szwedzi są znani z dbałości o równowagę między życiem zawodowym a prywatnym, z czym wiąże się charakterystyczny dla ich kultury zwyczaj o nazwie „fika”. Jest to nie tylko przerwa na kawę, ale właściwie rytuał, który ma ogromne znaczenie w codziennym życiu Szwedów.
Fika to nie tylko przerwa od pracy, ale również moment, w którym Szwedzi spotykają się z przyjaciółmi, rozmawiają, relaksują się i delektują smakiem świeżo parzonej kawy oraz pysznymi ciastkami. Dla wielu Szwedów znalezienie czasu na ten rytuał każdego dnia jest niezbędne.
Skąd wzięła się fika?
Uważa się, że samo słowo „fika” jest odwróceniem sylab w słowie „kaffi” (stara pisownia słowa „kawa”). Pierwotnie określano tym mianem samą kawę, która została sprowadzona do Szwecji w XVIII wieku. Jednak z biegiem lat towarzyszące temu pieczone smakołyki – często nazywane „fikabröd” (chleb fika) – stały się równie ważne, podobnie jak społeczny aspekt tego zwyczaju. Pojawienie się cukierni w Szwecji w XIX wieku ugruntowało tradycję zwyczaju spożywania kawy i ciasta w gronie przyjaciół.
Na czym polega fika?
Fika jest często tłumaczona jako „przerwa na kawę i ciastko”, co jest prawdą, ale jest to jednocześnie znacznie więcej. Ważniejszy jest społeczny aspekt tego rytuału.
Współczesna fika składa się z filiżanki aromatycznej kawy, często parzonej w tradycyjnej kawiarce, oraz towarzyszącego jej słodkiego dodatku. Ten rytuał odbywa się o bardzo różnych porach dnia. Można urządzić sobie przerwę w pracy przed lub po południu, spotkać się po pracy z przyjacielem na ciastko i kawę lub urządzić sobie fikę przed snem (kawę można też zastąpić herbatą). Szwedzi nie ograniczają się też do jednej fiki dziennie, a w cieplejszych miesiącach urządzają ją na dworze.
Ciastka, bułeczki lub ciasteczka (fikabröd) są integralną częścią tego rytuału. Warto zaznaczyć, że Szwedzi przywiązują dużą wagę do jakości podawanej kawy i smaku ciastek. Nie ma większego znaczenia jakie jedzenie jest serwowane, ponieważ stanowi po prostu dodatek do spotkań towarzyskich i nadrabiania zaległości z przyjaciółmi i współpracownikami. Ale niezależnie od wybranego jedzenia, powinno ono być świeże i estetycznie podane. A najlepiej jeśli jest domowym wypiekiem. Wielu liderów zespołów w Szwecji uważa za ważne regularne pieczenie w domu czegoś, co można wykorzystać w pracy przy rytuale fika.
Popularne wypieki podczas fiki to:
- Kanelbulle
- Chokladboll
- Jordgubbstårta
Czemu służy fika?
To zatrzymanie się w ciągu dnia jest niezwykle ważne, aby poczuć się odświeżonym i zrelaksowanym. Szwedzi dają sobie w ten sposób czas na odpoczynek oraz wzmocnienie relacji.
Fika to okazja do spotkania towarzyskiego. Ludzie spotykają się w kawiarniach, domach czy biurach, aby wspólnie spędzić chwilę przy filiżance kawy i opowiedzieć o swoich doświadczeniach czy planach. Jest to moment, który integruje, umożliwia wymianę poglądów i buduje więzi.
Fika wpisuje się również w szwedzką kulturę pracy, stanowiąc ważny element równowagi pomiędzy intensywną aktywnością zawodową a relaksem. Pracownicy mają okazję odetchnąć, naładować baterie i powrócić do obowiązków z nową werwą. Fika to dla Szwedów świętość. Wszystkie projekty i terminy mogą zaczekać.
Warto podkreślić, że fika to nie tylko przepis na przyjemny moment w ciągu dnia, ale także część szwedzkiej tożsamości. Stanowi odzwierciedlenie podejścia Szwedów do życia, gdzie równowaga, relaks i dbałość o jakość stają się ważnymi elementami codzienności.
Przeczytaj także:
Kolutek
13 października 2023 at 20:01Niezwykle ważny element życia, zupełnie zapomniany w komunizmie nazywanym polską demokracją. Nauczyłem się korzystać z niego całkiem niedawno. Córcia mnie nauczyła :))
Mówię na to „Now is time for me” z wieeeelkim bananem na ustach. 🙂
Justyna
15 października 2023 at 07:56❤️❤️